Om tak

Takets viktigste funksjon er å hindre at fuktighet, regn, snø og hagl trenger inn i bygningen og lager fuktskader.
Men i tillegg må også taket være sterkt nok til å tåle vind og storm, og at utsettes for hyppige temperaturforandringer.
Det blir varmet opp av solen om dagen, for så å bli avkjølt igjen om natten. Avhengig av materialvalg forårsaker temperaturforandringer en ekspansjon og sammentrekking i større eller mindre grad, og det er derfor viktig at takmaterialet tåler dette. På våre breddegrader er det dessuten svært viktig at takmaterialet er frostsikkert,
på grunn av den hyppige vekslingen mellom frost og mildvær som er spesielt belastende for taket.
Hvert år faller det ca 470 000 liter vann på et gjennomsnittstak.STEINTAK

Betongstein
Betongtakstein blir levert i et bredt spekter av farger, profiler og overflater. Et tak med betongtakstein er et godt økonomisk valg. Taket blir sterkt, tett og robust. Vi legger alle typer Zanda, H-Pannen II, Minster, Haasken II og lignende.

Teglstein

Et tegltak representerer tradisjon og estetik. Velg mellom teglrød naturell, engobert eller glassert tegl i mange forskjelige farger. Vi legger alle typer f.eks Nortegl, KDN, Dantegl og lignende.

Altaskifer
Altaskifer på taket er et godt og riktig materialvalg i nordiske omgivelser. Denne byggeskikken er ikke bare vakker, men bedre taktekkingsmateriale enn Altaskifer får du neppe. Altaskiferen er en kvartsittskifer med spesielt fast struktur. Den er syrebestandig og ugjennomtrengelig for vann og kan derfor aldri fryse i stykker. Takskiferen leveres i to standard typer - Lappstein og Firkantstein, i tillegg til Altaheller.


DECRA

Et Decra-tak er den ideelle kombinasjonen av holdbarhet og vakkert utseende. Decra er konstruert for å tåle alle slags påkjenninger – det er uknuselig, vedlikeholdsfritt og orkansikkert. Platenes struktur, form og dype profil gir Decra-taket sitt vakre og klassiske utseende. Decra er velegnet både til nybygg og til rehabilitering av gamle tak.

Lav vekt – enorm styrke
Decra veier bare 6,7 kg per m2, bare 1/6 så mye som takstein, noe som stiller lave krav til til takkonstruksjonens bæreevne. Den lave vekten og det hendige formatet gjør platene lette å frakte – både til byggeplassen og opp på taket.

Orkansikkert

I vær- og vindutsatte distrikter er Decra særlig godt egnet. Den spesielle innfestingen av Decra-platene gjør at de ikke lar seg rikke verken av storm eller orkan.

Ingen trommelyder
Platenes oppbygging virker lyddempende. Med Decra på taket unngår du problemer med trommelyder fra regn.

Velg mellom fem klassiske farger
Decra finnes i følgende farger: kullsort, rød antikk, grå antikk, teglrød og høyglans-sort (Decra Elegance*).


SHINGEL


Bruksområde
Takshingel kan legges på tretak med minstefall 15º. Underlagsbelegg skal benyttes fra 15º t.o.m. 18º, og alltid i værharde strøk. Ny shingel kan du også legge rett på gammel shingel eller på det gamle ”papptaket”.

Sterkt og smidig
Takshingel består av en stamme av glassfilt som er gjennomimpregnert med ren spesialasfalt. Sammen med skiferoverflaten gjør dette shingelen til et sterkt og smidig produkt.
Produktet har et unikt klebesystem med kraftkleber, som gir umiddelbar nedklebing av tungene. Takshingelen leveres i flere mønstre og farger. Valdres, som ser ut som gammel skifertekking. På dagens Takshingel har en levetid på ca 30 år.

Gir du huset eller hytta et nytt tak, gir du det samtidig et langt liv.

En byggesak krever mange forskjellige dokumenter
Er du usikker på hva som skal fylles ut, og til hvem kan vi være behjelpelig med å gjøre det arbeidet for deg.

På www.byggforsk.no finner du til en hver tid oppdatert informasjon på de siste lover og regler.